Gepost op

Eh…gaan we hier over bloggen?

Geen sexy onderwerp: Duurzaam Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Dat is zo’n term die je vast wel eens gehoord hebt, maar wat is dat nu? En wat heeft Pim en Riekje daarmee te maken?
Dat gaan wij je heel in het kort uit leggen en we laten zien dat het wel sexy is 🙂

Wat is het?

MVO is dat je als bedrijf verantwoordelijkheid wil dragen voor onder andere maatschappelijke problemen rondom milieu of arbeidsomstandigheden. Denk hier bijvoorbeeld aan luchtvervuiling, klimaatverandering en arbeidsongeschiktheid. Je wilt als bedrijf proberen om deze problemen niet groter te maken en als het lukt juist het verkleinen van deze problemen.Dus duurzaam maatschappelijk ondernemen, is ondernemen met aandacht voor de mensen om je heen, het milieu en dat het voor beide partijen winst oplevert. Dat klinkt goed toch?

Waarom Pim en Riekje – MVO?

Wij zijn begonnen met Pim en Riekje met het idee om iets leuks te doen voor onszelf en voor mensen om ons heen. Natuurlijk staan er mooie spullen op de website en daar worden mensen blij van. Maar, wij willen meer. Wat wij willen is producten verkopen die duurzaam zijn. Onze producten zijn duurzaam doordat ze worden gemaakt in ateliers in Nederland. Dat scheelt een hele hoop brandstof voor vliegtuigen, schepen en/of vrachtwagens. Dus dat is alvast 1  !

Daar komt bij dat wij het liefst kiezen voor ateliers waar mensen werken met (zoals dat netjes heet) een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Zoiets als; zij kunnen (nog) niet zelfstandig werken en hebben extra begeleiding nodig tijdens hun werk. Doordat wij onze producten door hen laten maken, bieden wij hen de kans om serieus deel te nemen aan de maatschappij. Wij bezoeken regelmatig deze ateliers en zien elke keer weer dat mensen die daar werken, blij zijn met onze opdrachten. Hun werk is niet alleen maar dagbesteding maar echt nodig. En dat betekent nog een !

Het is echt leuk; MVO!

Wij gaan regelmatig naar de ateliers toe waar wij onze producten laten maken.  Wij komen op deze manier in contact met mensen die wij in ons dagelijkse leven misschien niet zo snel tegenkomen en spreken. Hoe makkelijk is het dus om zelf blij te worden en iemand anders blij te maken! Wij houden van duurzaam Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen 😉

Gepost op

Tijd om te knuffelen!

Vroeger…

Weet jij nog wat jouw favoriete knuffel, knuffeldoekje of ander soort knuffel-ding was? Die moest altijd mee als je ging logeren. Als hij niet naast je lag, het een drama was om in slaap te vallen. Dat je ouders zich dan geen raad wisten. Dat ze in staat waren om de auto in te stappen om de knuffel te halen waar die was achtergebleven. Waarschijnlijk wel.

Hoe kan dat? Waarom is een knuffel zo belangrijk geweest voor je? En waarom is dat nu zo belangrijk voor je eigen kind?

Daar is veel onderzoek naar gedaan. In dit blog leg ik uit waarom veel kinderen, en jij vermoedelijk vroeger ook, zich zo hechten aan 1 bepaalde knuffel.

Ontdek het belang van knuffelen
Knuffelen is een belangrijke basis voor het kind om zich goed te kunnen ontwikkelen. Knuffels geven ons mensen een veilig en geliefd gevoel. Het is mooi geregeld in de natuur dat de meeste mensen een knuffel geven aan hun kind. Als het kind huilt of bang of troost nodig heeft. Als een kind huilt, dan maken ze het stresshormoon cortisol aan. Dan is de beste oplossing knuffelen. Dan wordt het hormoon oxytocine aangemaakt (ook wel knuffelhormoon of gelukshormoon genoemd). Dit gelukshormoon verlaagd het stresshormoon. Waardoor je je weer prettiger voelt. Het blijkt zelfs zo te zijn dat kinderen die veel geknuffeld zijn toen ze vroeger moesten huilen beter tegen stress kunnen later als ze groot zijn. Dit in tegenstelling tot kinderen die weinig tot niet geknuffeld zijn als ze moesten huilen. Er is een onderzoek gedaan met baby-aapjes. Dit onderzoek laat zien dat knuffelen/warmte van levensbelang is. De onderzoekers gaven de baby-aapjes de keuze tussen een zachte knuffel die geen melk gaf en een metalen ‘moeder’ aap die wel melk gaf. De aapjes gaven allemaal de voorkeur aan de zachte knuffel. Dan zie je hoe belangrijk het is dat we knuffels geven aan onze kinderen. Het kan zelfs belangrijker zijn dan eten!

Waarom zou ik mijn kind een knuffelbeest geven?
Nu hierboven staat beschreven waarom knuffelen zo belangrijk is, is het natuurlijk leuk om te weten waarom een knuffeldier, knuffeldoekje of iets anders dan zo belangrijk is. Het is tenslotte niet hetzelfde als een knuffel geven. Nee, natuurlijk niet! Maar het is wel een goed surrogaat van de knuffel van papa of mama. Ouders kunnen nu eenmaal niet 24/7 beschikbaar zijn voor hun kind. Ze kunnen niet steeds een knuffel geven wanneer het kind dat nodig hebben. Maar wat ze wel kunnen doen is een knuffelbeest o.i.d. geven aan hun kind. En ervoor zorgen dat deze wel altijd beschikbaar is. Deze knuffel ruikt en voelt op een gegeven moment zo vertrouwd. Dan wordt het kind ook rustig van deze knuffel. Als het bijvoorbeeld moet gaan slapen en alleen in de kamer is. Een knuffel is ook onvoorwaardelijk, wat een knuffel nog meer vertrouwd maakt. Een knuffel wordt tenslotte nooit boos, is altijd beschikbaar, heeft nooit eigen plannen, de knuffel hoeft ook niet gedeeld te worden. De eigen knuffel is helemaal toegewijd aan het kind. Dat is natuurlijk fantastisch en veilig voor het kind. Als een kind 7 maanden is, kan het zichzelf onderscheiden van anderen. Het ontdekt dan ook dat de ouders een ander zijn en dat zij komen en weggaan. Dit kan een vervelend gevoel van gemis geven. Dit is dan ook het goede moment om een knuffel o.i.d. constant bij je kind te hebben. Als het gaat slapen in bed, dan voelt het kind zich niet alleen. Als het naar de opvang gaat en als het kind het moeilijk vindt om je los te laten. Zo zijn er nog wel meer situaties te bedenken waar het goed van pas kan komen.

Waar moet ik aan denken bij het geven van een knuffelbeest?Er zijn wel een aantal dingen waar je aan moet denken voordat je een lievelingsknuffel geeft. Natuurlijk als eerste is het heel belangrijk om op te letten of de knuffel/doekje/wat dan ook veilig is. Let daarbij goed op of er onderdelen aan vast zitten die los kunnen raken die zo klein zijn dat het kind het in de mond kan doen. Dat zou gevaarlijk zijn. Ook lange lintjes of touwtjes zijn gevaarlijk, die kunnen om het nekje van het kind raken. Doordat een kind de lievelingsknuffel zo intensief gebruikt, kan het gebeuren dat alsnog op een dag er een los onderdeel te vinden is aan de knuffel. Controleer daarom af en toe de lievelingsknuffel van je kind. En wat een aanrader is: zorg dat je twee dezelfde soorten knuffels hebt, want wie heeft dat nu nog nooit gezien; zo’n zielig beestje in de speeltuin helemaal alleen achtergelaten. Dat heeft vermoedelijk veel tranen bij de eigenaar gekost. Misschien ook wel slapeloze nachten voor de ouders en het kind. Daar zit niemand op te wachten.

Kan ik de lievelingsknuffel wel wassen?
Was de knuffel niet te vaak, want juist ook de geur maakt een lievelingsknuffel zo veilig en vertrouwd voor het kind. Als je dan toch twee knuffels hebt, kan je dit mooi afwisselen. Heeft de tweede knuffel ook weer even de tijd om op ‘geur’ te komen, als die is gewassen.

En nu?
Op zoek naar een leuke, lieve, zachte, fijne, veilige lievelingsknuffel voor je kind!

Knuffel Meneer Haas met kind

 

 

 

Gepost op

Maak het vrolijk en gezellig!

Heb jij wel eens nagedacht over het effect van kleuren op je kind? Onderzoek heeft aangetoond dat kleuren invloed hebben op de gemoedstoestand van ons en onze kinderen. Het maakt dus een verschil welke kleuren je gebruikt voor de kinderkamer, de speelhoek of het versieren van een feestje. Waar moet je op letten bij het kopen van producten voor kinderen?
Wij worden zelf heel vrolijk van veel verschillende kleurtjes. Zeker als de zon niet elke dag schijnt, is elke kleur een stukje gezelligheid. Maar het is goed om te weten hoe deze kleuren uitwerken. Zo zetten warme kleuren, als rood, geel en oranje je kinderen in beweging en maken hun extravert. Het zijn energieke kleuren. Rood is een krachtige kleur en roept (gepassioneerde) emoties op. Deze kleur wil je gebruiken als er wat meer pit mag komen, bijvoorbeeld op een feestje. Geel geeft je een warm gevoel. Tegelijkertijd vermoeit deze kleur ook je ogen. Een prima kleur dus voor in de kinderkamer, tijd om in slaap te vallen. Oranje zorgt voor opwinding en enthousiasme, wat perfect aansluit bij bijvoorbeeld een speelplek. En de kleuren blauw, groen en lichtpaars hebben een kalmerend effect. Wij hebben bij het maken van onze producten rekening gehouden met deze kleurtheorie. Kijk maar eens welke kleuren verwerkt zijn in bijvoorbeeld onze vlaggenlijnen, deze passen perfect bij een feestje of in een speelkamer. Of kijk naar de meer rustgevende kleuren, zoals blauw, groen en lichtpaars in onze producten. Deze verwerkten we bijvoorbeeld in het zitkussen met olifantenprint; perfect chillen dus. En onze wikkeldoek met de retro volkswagenbusjes is groen en blauw. Heerlijk rustgevend, geeft een gezond gevoel en het is lekker zacht en warm.
Door met verschillende kleuren te werken, fleurt onze gemoedstoestand soms enorm op en soms worden we er heerlijk rustig van ☺

Vrolijke vlaggenlijn

Gele vlaggenlijn met gehaakte lijn
Retro vlaggetjes met vlinders aan gehaakte lijn
Gepost op

Waarom ‘Pim en Riekje’?

Stapeltje retro stoffen

Zoals beloofd in ons vorige blog, zullen we nu onthullen waar de naam Pim en Riekje vandaan komt en hoe wij bij elkaar zijn gekomen…
Naast het feit dat wij het mooie, Hollandse en retro namen vinden, hebben ze ook nog een diepere betekenis.
Klazien was een half jaar eerder gestopt dan Neeltje met haar vaste baan en was al een tijd aan het spelen met de gedachte om een webshop op te zetten.
Zij is zelf zeer creatief en handig met de naaimachine zoals ook haar moeder “Riekje”. Beiden ontwerpen samen graag mooie spullen voor de (klein)kinderen.
De vader van Klazien is ook een creatieve man, “Pim”, en hij maakt graag mooie houten kinderspullen voor zijn kleinkinderen. Klazien vond het leuk om haar moeder te vernoemen in haar webshop (naast dat het een goede retro naam is) omdat zij van haar het naaien geleerd heeft en door haar gestimuleerd is om door te gaan met het plan. Maar alleen een meisjesnaam zou niet de lading van de webshop dekken en zo kwam de naam Pim er ook bij. Tegelijkertijd is Riekje ook 1 van onze ontwerpers!
De naam was er, maar Klazien was nog wel op zoek naar een partner om Pim en Riekje verder mee op te zetten en in de toekomst uit te bouwen. Op dat moment nam Neeltje afscheid van haar werkgever en zo ook van haar opdrachtgevers. Eén van haar opdrachtgevers was de man van Klazien. Hij suggereerde om met Klazien af te spreken en samen na te denken over een eventuele samenwerking. Na de eerste ontmoeting was er meteen een klik. Volop energie en bruisende ideeën heeft ons ertoe doen leiden om daadwerkelijk te starten met Pim en Riekje.
Elke week spraken we af en na een aantal weken hadden we een duidelijk concept voor ogen. Dit concept moest meerdere elementen bevatten:
De producten die wij willen verkopen, moeten handgemaakt zijn, met een retro aspect voor kinderen. Daarnaast willen wij voornamelijk de lokale bevolking laten meewerken aan Pim en Riekje én willen wij ook maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Deze 3 elementen samen brengen, is een hele uitdaging die wij graag aan gaan! Wij hebben daardoor veel contact met verschillende mensen; ontwerpers, mensen die deelnemen aan een sociale werkplaats, een re-integratieplek, een professioneel naaiatelier, zoals bijvoorbeeld het naaiatelier van 50/50 Workcenter en het naaiatelier van ASZV Maassluis. Wij blijven steeds onderzoeken wie voor ons zouden willen en kunnen werken. Hierdoor hebben wij elke week weer leuke afspraken en maken wij interessante dingen mee en blijven wij enthousiast en merken wij dat onze samenwerkingspartners ook enthousiast zijn. Dat is leuk!

Gepost op

Even voorstellen

Foto van eigenaren Pim en Riekje

Het wordt tijd dat we ons wat uitgebreider gaan voorstellen en onze webshop officieel introduceren. De openingsdatum komt nu heel dicht bij en het is natuurlijk leuk om te weten wie en wat Pim en Riekje is.
Wij vinden het leuk om hier over te vertellen, want wij zijn super trots op Pim en Riekje!
Pim en Riekje is opgericht door ons; twee actieve moeders met jonge kids. Wij hebben een marketing, commerciële, maatschappelijke en creatieve achtergrond. De banen die wij hadden, bevielen ons niet meer en wij hebben de tijd genomen om na te denken; wat willen we dan, waar worden wij gelukkig van? Niet meer in dienst van een baas, maar zelf onze doelen stellen. Flexibel aan de slag, hard werken maar ook tijd met onze kids doorbrengen. Leuk werk waar we blij en gemotiveerd van worden. En wij ontdekten dat dit mooi samen komt in Pim en Riekje!
Pim en Riekje haalt graag herinneringen naar boven bij haar klanten. Onze inspiratie is retro. Wij geloven in onze basis – in de tijd waarin we zijn opgegroeid. En we hebben geleerd dat iedereen – hoe verschillend ook – wel een mooie herinnering heeft aan de kindertijd.
Daarnaast ontdekten wij dat er behoefte is aan unieke, retro, handgemaakte producten voor kids die lokaal worden geproduceerd.
Wat Pim en Riekje zo leuk maakt om voor te werken, is dat wij creatieve mensen op een podium mogen zetten met de mooie producten die zij ontwerpen en aan de andere kant de groep creatieven die deze ontwerpen produceren. De ontwerpers van Pim en Riekje komen elke keer weer met mooie, unieke producten. Daardoor kun je steeds nieuwe producten vinden op onze website. Dat is leuk voor de klant, voor de ontwerpers, voor de producenten en voor ons en daarmee is het kringetje rond!
Er komt een hoop kijken bij het opzetten van een webwinkel: er moeten foto’s gemaakt worden van de producten, er moet een logo komen, natuurlijk allerlei nieuwe producten. We zijn enorm geholpen door Studio Struis  bij het ontwerpen en het maken van ons super mooie logo. Daarnaast heeft Hans en Lidy fotografie  fantastisch mooie productfoto’s en sfeerfoto’s gemaakt voor de website.
Natuurlijk ben je ook nieuwsgierig naar het ontstaan van de naam Pim en Riekje en hoe wij bij elkaar zijn gekomen, daar zullen wij je meer over vertellen in ons volgende blog. Dus blijf ons volgen! Het is bijzonder hoe het leven kan lopen.